Од мешање на стилови на готвење до здрави состојки, можеме со сигурност да кажеме дека многу ставки од оваа листа ќе станат постојан дел од вашата исхрана дури и по 2021 година. Кој тренд ќе го испробате прво? Погледнете ја листата и инспирирајте се.
По стресната 2020 година, многу луѓе се свртеа кон исхраната како средство за утеха, благосостојба и заедништво. Затоа, трендовите во готвењето во 2021 година укажуваат на општата цел за подобро здравје на нашите тела, планетата, но и паричникот.
1. ОБРОЦИ ОД ОСТАВАТА
Карантинското готвење и склопување крај со крај во 2020 година ги натера луѓето да се сетат на состојките и храната што веќе ја имаат при рака. Со одличните рецепти што се здобија со популарност за време на епидемијата и умерено снабдените полици со намирници, луѓето научија како да ги претворат состојките од конзервирана и сува храна во вкусни оброци, што го дефинираше првиот тренд во 2021 година.
2. ГОТВЕЊЕ ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ
Храната и хранливите материи играат исклучително важна улога во одржувањето на целокупното ментално и когнитивно здравје. По долгата и напорна 2020 година, менталното здравје никогаш не било поважно.
Не може да се негира дека кога го храните вашето тело може да остави трајни ефекти. Затоа, исхраната за умот и телото е во фокусот како растечки тренд оваа година. Има толку многу прекрасни состојки и суперхрана што можат да го подобрат вашето расположение, да ја ублажат вознемиреноста, да се борат против депресијата и да го подобрат вашето ментално здравје.
3. ФЛЕКСИТАРНА ДИЕТА
Не секој е подготвен да премине на целосна диета базирана на растенија, поради што трендот на „флекситарно“ јадење исто така е во пораст. Концептот на флекситаризам е едноставен: месото станува храна од време на време или само за време на викендите, а не дел од вашиот редовен оброк. Дури и мало намалување на потрошувачката на месо се покажа дека е севкупно подобро за нашата животна средина и општото здравје, што го прави ова еден од најголемите кулинарски трендови за 2021 година.
4. АЛТЕРНАТИВИ НА ЈАГЛЕХИДРАТИ
Кето во голема мера ја врати диетата со малку јаглени хидрати. Со разновидни состојки што ги заменуваат рецептите базирани на ориз и брашно, сепак можете да се препуштите на вашите омилени десерти.
5. ХРАНА СО ПОМАЛ ОТПАД
Со зголемената загриженост за климатските промени, ние сме посвесни од кога и да е, за донесување еколошки свесни одлуки за купување производи. Ова, се разбира, влезе во сцената со храна, што го прави нискиот или нула отпад еден од претстојните трендови во 2021 година.
Купување храна со помал отпад значи драстично намалување на непотребното пакување (особено пластика) и преобликување на остатоците од храна што можеби претходно завршиле во канти (како што се стебленца од брокула, врвови од морков и компири). Постојат многу начини на кои можете да го намалите кујнскиот отпад, и секој чекор во оваа насока е одличен начин да го започнете овој клучен тренд на храна.
6. КУЛИНАРСКА УМЕТНОСТ КОЈА КОМБИНИРА ВКУСОВИ ОД РАЗЛИЧНИ ЗЕМЈИ
Има толку многу пристапи кон традиционалните методи за готвење од целиот свет, што не е чудно што овој метод на фузија за готвење стана водечки тренд во 2021 година. Таканаречената интеркултурна или фузија кујна не е нов концепт, но времето за креативност и иновација во храната дефинитивно пристигна. Играјте со спојот на вкусови на состојки како мексиканско-корејски, кинеско-перуански и повеќе, бидејќи можностите се огромни и возбудливи.
7. ДОМАШЕН ЛЕБ
Друг тренд на раѓање во карантинско готвење, 2020 година беше годината во која сите научивме како да печеме домашен леб. Сега кога ситуацијата малку се смири, многу луѓе сфаќаат колку може да биде здрав, вкусен и некомплициран свежо печен домашен леб. Од зачинето тесто, преку изобилство ‘рж до класично бело, домашниот леб дефинитивно останува како постојан тренд во готвењето и во текот на 2021 година.