Насловна / Вести / Отворена најголемата европска вертикална фарма

Отворена најголемата европска вертикална фарма

Со порастот на бројот на жители во градовите, иноваторите бараат нови начини за одгледување храна, со што е можно помала потрошувачка на ресурси како што се земјиште и вода. Едно од решенијата кое се воведува ширум светот се вертикалните фарми, на кои посевите се произведуваат на повеќе нивоа и најчесто во строго контролирана средина. Неодамна во Копенхаген е отворена една таква фарма која е најголема во Европа. Имено, една цела индустриска хала е трансформирана во простор за вертикално одгледување на салати, зачински билки и кељ. Зеленчукот ќе биде одгледуван на 14 етажи, кои се протегаат од подот до покривот, а планирана е берба 15 пати годишно, и покрај тоа што културите не растат на почва ниту добиваат сончева светлина. Ваквиот систем зазема помалку простор во однос на традиционалното одгледување, а како замена за сончевата светлина се користи ЛЕД осветлување.

DENMARK-AGRICULTURE-ENVIRONMENT-TECHNOLOGY-URBANISM-CLIMATE

nordic2

Верикалната фарма се простира на површина од 7.000 m2. Од компанијата порачуваат дека за две години во неа ќе може да се одгледува и плодоноснен зеленчук, а за 5-10 години и коренест зеленчук. Инаку, оваа фарма е резултат на соработката помеѓу Nordic Harvest и тајванската групација YesHealth, и ќе се стреми кон годишно производство од 1.000 тони зеленчук.

Но, овие објекти не биле добредојдени од страна на земјоделците, кои сметаат дека ќе се доведе во прашање нивното работење, а ја посочиле и големата потрошувачка на електрична енергија поврзана со овој концепт на земјоделство. Од друга страна, заинтересираните компании ги истакнуваат позитивните фактори, како што се: одгледување на земјоделските култури во близина на потрошувачите, користење на зелена енергија, исклучена употреба на пестициди и сл.

Треба да се спомене дека според податоците на Светска банка, во 2016 година околу 37% од копнената површина на Земјата е употребена за земјоделство. Но, климатските промени може да ја загрозат достапноста до земјиште за оваа намена. Од Светската програма за храна предупредуваат дека една четвртина од земјоделските површини е деградирана, што ја доведува во опасност безбедноста на храната.

nordic3

nordic4

Испрати коментар

Scroll To Top