Објектот во центарот на Сиднеј, изграден во 1912 година, главно се користеше за производство на женски капи од брендот Хендерсон. Со тек на време целта на објектите се менуваше во нешто уште послатко – фабриката за шеќер. Сепак, времето се менува и местата за фабрика како оваа веќе не се во центарот на градот, кој сега е преполн со туристи. Логично, новата намена на фабриката за шеќер се претвори во хотел … и што!
Архитектонско биро Тонкин Зулаика Греер откри проект за нов хотел во Сиднеј, кој вклучува трансформација на постојната индустриска зграда во бутик хотел. Поранешниот производствен погон на Хендерсон Хат, преку својата нова угостителска цел, треба да стане не само туристичка дестинација, туку и катализатор за поврзување и реактивирање на околниот јавен простор.
Според презентираниот проект, предвидено е да се изградат дополнителни два ката на постојната шест-катна зграда. Со својата локација во урбаната средина, елементите како што се приватноста и бучавата детално се договорени уште за време на проектирањето. Благодарение на добро организираната ориентација на просториите, позиционирањето на отворите и изгледот на мебелот, гостите ќе ја имаат потребната приватност и ќе бидат заштитени од прекумерна бучава. Така, редизајнираниот објект ќе опфати 770 квадратни метри комерцијален простор и 123 хотелски соби.
Иднината на локацијата на хотелот, а со тоа и самата зграда, во голема мерка зависи од планираниот урбан развој. Кога ќе се заврши планираното метро во овој дел од градот, ќе има драматично зголемување на пешаците кои се движат од и кон станицата на улицата Чемберс и минуваат покрај новиот хотел. Интензитетот на предвидените идни активности за пешачење претставува развој на потенцијални можности, но и ограничувања за хотелот, а оваа ставка беше составен дел од дизајнот на овој објект, пишува ArchD Daily.